Αλλεργική Ρινίτιδα και άλλες αλλεργίες

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με άσθμα έχουν και αλλεργική ρινίτιδα.

Από τους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, περίπου το 1/3 θα εμφανίσει κάποια στιγμή συμπτώματα άσθματος.

Τα τυπικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι:
φτάρνισμα  φαγούρα στη μύτη ρινική συμφόρηση ή/και καταρροή αίσθημα φαγούρας στο λαιμό, τα αυτιά ή το στόμα πονοκέφαλος αδυναμία συγκέντρωσης

Συχνά οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζουν και αλλεργίες στα μάτια (αλλεργική επιπεφυκίτιδα). Στην περίπτωση αυτή εμφανίζουν κόκκινα μάτια, που συχνά δακρύζουν και εμφανίζουν αίσθημα φαγούρας.

Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα, ενώ κάποιοι εμφανίζουν μόνο μερικά από αυτά.

Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα μόνο την άνοιξη ή το φθινόπωρο και πάσχουν από “εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα”. Αυτοί οι ασθενείς έχουν συνήθως αλλεργίες σε γύρεις (από φυτά, δένδρα, γρασίδι ή λουλούδια) ή σε μύκητες (που υπάρχουν στην υγρασία).

Κάποιοι ασθενείς, ωστόσο, μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα ολόκληρο το χρόνο και τότε μιλάμε για “ολοετή αλλεργική ρινίτιδα”. Οι ασθενείς αυτοί έχουν κατά κανόνα αλλεργίες σε αλλεργιογόνα που υπάρχουν στην καθημερινότητα, όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων και κάποια χημικά ή τροφές.

Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας είναι σημαντική για τον έλεγχο του άσθματος! Αν εμφανίζεις κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευθείς το γιατρό σου για να πάρεις την κατάλληλη θεραπεία.