• ΙΑΤΡΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ

    ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
    ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ – ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

Ποιος είναι ο λόγος για να επισκεφθεί ένας καπνιστής έναν Πνευμονολόγο – Βελονιστή εξειδικευμένο με την διακοπή καπνίσματος, για να σταματήσει το κάπνισμα;

Το κάπνισμα είναι εθισμός και ως εθισμός αποτελεί χρόνια ασθένεια, με σοβαρού βαθμού εξάρτηση και σημαντικές βλαβερές συνέπειες για την υγεία ενός οργανισμού που καπνίζει. 

Περίπου 4  εκατομμύρια  καπνιστές το χρόνο επιχειρούν να διακόψουν το κάπνισμα μόνοι τους, αλλά μόνο 3-6% το πετυχαίνουν. Αυτό οφείλεται στην εξάρτηση των καπνιστών στην χρόνια χρήση της νικοτίνης.

Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, με τον βελονισμό, χωρίς παρενέργειες, με ευεργετικά αποτελέσματα  για τον κάθε καπνιστή. Το ποσοστό επιτυχίας του Προγράμματος Διακοπής Καπνίσματος με τον Βελονισμό ξεπερνά το 70%.

Το κάπνισμα παράγει οξειδωτικές ουσίες, προκαλεί οξειδωτικό στρες, και βουλώνει στο ανθρώπινο σώμα οτιδήποτε έχει σχήμα σωλήνα και όχι μόνο. Δυστυχώς ένας στους δύο που καπνίζει, παθαίνει κάτι από το τσιγάρο και χάνει 6 με 8 χρόνια από την ζωή  του. 

Ευθύνεται για ένα πλήθος ασθενειών, μερικά από αυτά είναι:

  • πνευμονοπάθειες, όπως η νόσος των καπνιστών ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα, λοιμώξεις του αναπνευστικού – βρογχίτιδες, πνευμονίες, κ.α.
  • καρδιοαγγειακά νοσήματα, όπως αρτηριακή υπέρταση, στηθάγχη, έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, κ.α.
  • στις γυναίκες, εμφανίζεται διαταραχές γονιμότητας – υπογονιμότητα, πρόωρη εμμηνόπαυση. Η γυναίκα χάνει δύο ολόκληρα  χρόνια  από την προστασία των ορμονών της,  που την προστατεύουν από καρδιοαγγειακά επεισόδια.
  • Επίσης προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, λόγω καταστροφής του ευαίσθητου κολλαγόνου, με  εμφανή τα σημάδια από νεαρή ηλικία. Το αποτέλεσμα είναι να ξοδεύονται εκατοντάδες ευρώ, από νωρίς για να διατηρήσει την ομορφιά της, την οποία μπορεί να το κάνει μια γυναίκα, με μία απλή κίνηση, κόβοντας το τσιγάρο.
  • καρκίνος, σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος

Ας μην ξεχνάμε τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος  γενικά στον πληθυσμό , στις εγκύους αλλά και τις επιπτώσεις στα νεογνά και τα βρέφη.

Γενικότερα ο  εκτιμώμενος  κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται κατά 20%-30%. Προκαλεί και επιδεινώνει νοσήματα όπως το άσθμα η ΧΑΠ και το εμφύσημα.

Αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπάθειας κατά 25%-30%.Τέλος αυξάνει τον κίνδυνο μη θανατηφόρου οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας, συνδρόμων αιφνιδίου βρεφικού θανάτου (SIDS), χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης, επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία του νεογνού και πιθανή σχέση με γνωστικά και αναπτυξιακά σύνδρομα.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 60%των παιδιών στις ΗΠΑ εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Σε κάποιες χώρες περισσότερο του 80% των νέων ζουν σε σπίτια όπου οι άλλοι καπνίζουν όταν αυτοί είναι παρόντες.

Η δευτερογενής έκθεση στον καπνό αυξάνει το φορτίο της νόσου και τη νοσηλεία για τα νεογνά και τα παιδιά.

Η διακοπή του καπνίσματος προσφέρει μεγάλα οφέλη στην υγεία. Οι καπνιστές που διακόπτουν πριν από την  ηλικία των 35 έχουν προσδόκιμο επιβίωσης λίγο μόνο χαμηλότερο από αυτούς που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Ακόμη και η διακοπή του καπνίσματος στη μέση ηλικία βελτιώνει την υγεία και μειώνει σημαντικά τον επιπλέον κίνδυνο θανάτου.

Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία παρέχει τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία.

  • Μετά από 2 ώρες η νικοτίνη αρχίζει να απομακρύνεται από τον οργανισμό.
  • Μετά από 6 ώρες η παροδική αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής υπέρτασης που προκαλείται από την νικοτίνη αρχίζει να υποχωρεί .
  • Μετά από 3-9 μήνες ο βήχας, ο συριγμός και τα αναπνευστικά προβλήματα μειώνονται και η πνευμονική λειτουργία βελτιώνεται.
  • Μετά από 5 έτη ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό  επεισόδιο μειώνεται  στο μισό.
  • Μετά από 10 χρόνια ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα εξισώνεται με εκείνον των μη καπνιστών.

Ας αναλογιστεί κανείς και το οικονομικό όφελος. Ένας που καπνίζει 1 πακέτο ημερησίως ξοδεύει ετησίως κατά μ.ο. 1400 με 1800 ευρώ ετησίως.

Αυτό αντιστοιχεί  σε  μία εκδρομή τουλάχιστον 7 ημερών, όλα πληρωμένα σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο. Το ποσό είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αυτό το κέρδος δεν θα πρέπει να παραλειφθεί.

Για τους γονείς που καπνίζουν, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, η επίπτωση της συνήθειας  του καπνίσματος στα παιδιά τους.

Ένα παιδί μέχρι την ηλικία των εννέα ετών, το κάπνισμα του γονιού του το αντιλαμβάνεται ως μία κίνηση επαναλαμβανόμενη, πάρα πολλές φορές το 24ωρο.

Καταγράφεται στο υποσυνείδητο,  αντιγράφεται η κίνηση και μιμείται  η κίνηση  με μολύβι, στυλό κτλ. Η πιθανότητα να καπνίσει ένα παιδί όταν καπνίζει  ένας γονέας ξεπερνά το 30 % και όταν καπνίζουν  οι δύο γονείς το ποσοστό γίνεται 50%.

Πρακτικά σε μία τετραμελή οικογένεια  όπου καπνίζουν οι δύο γονείς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καπνίσει ένα από τα παιδιά τους.

Ο Βελονισμός είναι αναγνωρισμένη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.). Έχει καθιερωθεί διεθνώς σαν ένα ολοκληρωμένο  θεραπευτικό σύστημα.

Εφαρμόζεται  στα  εθνικά συστήματα υγείας πολλών χωρών της Ευρώπης. Στην Ελλάδα έχει αναγνωριστεί ως ιατρική πράξη. Στερείται παρενεργειών και είναι εντελώς ακίνδυνος  όταν εφαρμόζεται  από σωστά εκπαιδευμένους ιατρούς, που τηρούν αυστηρά τους κανόνες εφαρμογής του.

Με τον βελονισμό το σύνδρομο στέρησης και τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διακοπή  του καπνίσματος, όπως άγχος, εφίδρωση, διαταραχές ύπνου – αϋπνίες, διαταραχές συμπεριφοράς- οξυθυμία, εκνευρισμός, αδυναμία συγκέντρωσης, καταθλιπτική διάθεση, αύξηση βάρους, εξαφανίζονται.

Ο καπνιστής δεν βάζει κιλά  και  η επιθυμία- βουλιμία για το φαγητό εξανεμίζεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βουλιμία είναι ένα από τα πολλά συμπτώματα  στέρησης, που αντιμετωπίζεται απλά με την μέθοδο του βελονισμού.  

Ο οργανισμός  γίνεται όπως ήταν πριν καπνίσει και απολαμβάνει την καθημερινότητα του και  τις στιγμές του ήρεμα και γαλήνια.

Μπορεί ν παρουσιαστούν δύσκολες  στιγμές μετά, θα υπάρχει σύγχυση και εκνευρισμός αλλά θα μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως  το αντιμετωπίζει ένα μη καπνιστής.

Το Πρόγραμμα Διακοπής του Καπνίσματο με το Βελονισμό έχει ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 80%. Πραγματοποιείται στο ιατρείο, σε έναν άνετο και ευρύχωρο χώρο.

Πρώτα συμπληρώνεται  ένα ερωτηματολόγιο που σχετίζεται με το βαθμό εξάρτησης από το τσιγάρο και γίνεται συζήτηση για να διαπιστωθεί   ότι υπάρχει  πραγματική επιθυμία του καπνιστή να διακόψει το τσιγάρο, είτε γιατί ήρθε από περιέργεια.

Μετά  πραγματοποιείται  κλινική εξέταση. Στο τέλος του κειμένου, θα βρείτε το ερωτηματολόγιο σχετικά με την κλίμακα εξάρτησης  από την νικοτίνη.

Ο αριθμός των συνεδρίων είναι μόνο 3 και πραγματοποιούνται σε διάστημα μίας εβδομάδας. Η μόνη προυπόθεση αφορά την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη  και είναι να μην έχει καπνίσει ο καπνιστής. Για το λόγο αυτό συνήθως γίνεται το πρωί.

Γίνεται συνδυασμός σωματοβελονισμού – βελονισμός του σώματος και ωτοβελονισμού-βελονισμός  του αυτιού. Επιπλέον, τοποθετούνται  ημιμόνιμες βελόνες στο αυτί, που σκοπό έχουν, να εξαφανίσουν την επιθυμία για φαγητό.

Ο βελονισμός δεν πονάει και οι βελόνες είναι μίας χρήσεως.

Δεν θα υπάρξει  ανάγκη του οργανισμού για τσιγάρο. Αν θα υπάρξει επιθυμία, αυτή θα είναι  του πρώην καπνιστή, για να “θυμηθεί” πως είναι να καπνίζεις παρόλο που δεν θα το χρειάζεται.

Απλή προϋπόθεση επιτυχίας είναι, ο  ίδιος ο καπνιστής να είναι πρόθυμος να σταματήσει το κάπνισμα και να ακολουθήσει το πρόγραμμα διακοπής με την στήριξη του ιατρού.

Για ραντεβού στο Ιατρείο μας Καλέστε στο 2310 887 533 .

Ο Ιατρός είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.
Είναι συνεργάτης με την ασφαλιστική εταιρεία Alico, με το  πρόγραμμα υγείας ΕΥ CLUB, με το πρόγραμμα υγείας Στήριξης.
Συνεργάτης με την Κεντρική Κλινική της Euromedica επί της Νίκου Μάνου από το 2006.

Για Οπoιαδήποτε Πληροφορία ή Ερώτηση μπορείτε να Επικοινωνείτε και με email

Πρόσβαση στο Ιατρείο:

ΑΠΟ Β. ΟΛΓΑΣ, ΣΤΑΣΗ Μ. ΜΠΟΤΣΑΡΗ.ΓΡΑΜΜΕΣ ΛΕΩΦΩΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ: Νο 2,3,5,6,33
Από Λ. Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΣΤΑΣΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ.ΓΡΑΜΜΕΣ ΛΕΩΦΩΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ: Νο 2,3,5,6,33