Το καλοκαίρι είναι η εποχή που ορισμένες αλλεργικές παθήσεις ευρίσκονται σε ύφεση , όπως το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα

που οφείλονται στις γύρεις, αλλά και στην οικιακή σκόνη , αφού ήδη έχει παρέλθει η εποχή της ανθοφορίας και είναι ελάχιστη η γύρη στην ατμόσφαιρα και ο πολλαπλασιασμός των ακάρεων της οικιακής σκόνης δεν ευνοείται από τις αυξημένες θερμοκρασίες και την σχετική ξηρασία .

Η ατοπική δερματίτις (αλλεργικό έκζεμα) παρουσιάζει επίσης σημαντική βελτίωση το καλοκαίρι.

Όμως άλλες αλλεργικές παθήσεις κάνουν την εμφάνιση τους την καλοκαιρινή περίοδο (χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι άλλες εποχές),

οι οποίες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και πρόληψη, διότι μερικές από αυτές μπορεί εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για τη ζωή ορισμένων πολύ ευαίσθητων αλλεργικών ατόμων. Οι σημαντικότερες και συχνότερες αλλεργικές παθήσεις είναι :

Οι αλλεργικές δερματοπάθειες , που περιλαμβάνουν την ηλιακή, τη χολινεργική και την κνίδωση εκ ψύχους, τις δερματίτιδες εξ επαφής, καθώς και τις διάφορες αλλεργικές φωτοδερματίτιδες .

Οι αλλεργίες που οφείλονται στο τσίμπημα διαφόρων εντόμων , κυρίως των Υμενοπτέρων ( δηλαδή της μέλισσας και των σφηκών ) και των κουνουπιών καθώς και στο τσίμπημα της θαλάσσιας μέδουσας .

Οι τροφικές αλλεργίες που οφείλονται σε τροφές που καταναλώνονται κυρίως τους θερινούς μήνες.

Η εαρινή επιπεφυκίτιδα , η οποία είναι μία ειδική μορφή αλλεργίας των οφθαλμών και δύσκολη στη θεραπεία της.

Από τις παραπάνω παθήσεις η αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας και των σφηκών, στις τροφές

και μερικές φορές η κνίδωση εκ ψύχους δυνατόν να προκαλέσουν έντονα αλλεργικά συμπτώματα μέχρι την εκδήλωση συστηματικής αναφυλαξίας ( αλλεργικό shock ) το οποίο ως γνωστόν μπορεί να έχει μοιραία κατάληξη , αν δεν προληφθεί και αντιμετωπισθεί εγκαίρως.

athkyriakakis.blogspot.gr