ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ- ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Τώρα που ο καιρός είναι σύμμαχός μας, για να είμαστε περισσότερο χρόνο έξω, αξίζει να αφιερώσουμε  λίγο χρόνο για την άσκησή μας. Η άσκηση είναι ο  παράγοντας ενίσχυσης της σωματικής ευεξίας. Η τακτική σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή βελτιώνουν την ποιότητα  ζωής είτε σε έναν υγιή είτε σε άτομο με πνευμονική νόσο.

Η καλή φυσική κατάσταση συνδυάζεται  με την καλή λειτουργία της καρδιάς. την απώλεια βάρους και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση συμβάλλει και στην καλή λειτουργικότητα των πνευμόνων.

Kάθε  σωματική δραστηριότητα θεωρείται  άσκηση. Μπορεί να είναι κάποια προγραμματισμένη  αθλητική ενασχόληση όπως το τρέξιμο, η κολύμβηση ,η ποδηλασία ,το περπάτημα κ.α. Ακόμη και καθημερινές εργασίες όπως το καθάρισμα, η κηπουρική συντελούν στη καθημερινή σωματική ευεξία.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι σε  έναν υγιή άνθρωπο 30 λεπτά άσκησης(περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο) 3-5 φορές εβδομαδιαίως βοηθά στην καλή λειτουργικότητα του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος. Ο ασθενής με γνωστή αναπνευστική ή καρδιολογική νόσο θα ασκηθεί τόσο, όσο δεν εμφανίζονται συμπτώματα.(π.χ θα σταματήσει το περπάτημα όταν αισθανθεί δύσπνοια).

Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά. Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη  λειτουργία και την αντοχή του μυϊκού συστήματος .Οι μύες γίνονται πιο αποδοτικοί καταναλώνοντας λιγότερο οξυγόνο και παράγοντας λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια να μη παρατηρείται εύκολη κόπωση, μετά από συγκεκριμένη σωματική άσκηση που επαναλαμβάνεται τακτικά.

Η άσκηση λειτουργεί ευεργετικά στη σωματική και ψυχική ευεξία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα που ασκούνται έχουν σαφώς μικρότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη. Ας μη ξεχνάτε ότι ένας περίπατος ή το ελαφρύ τρέξιμο  σας φέρνει σε επαφή με φίλους ,τη φύση κ.α. Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιολογικών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων,ενώ μειώνει δραστικά τις πιθανότητες να εμφανιστεί διαβήτης τύπου 2(ενηλίκων

Η συστηματική  και ελαφρά άσκηση βοηθά στη βελτίωση της λειτουργικότητας των πνευμόνων. Το λαχάνιασμα, που φυσιολογικά εμφανίζει ένας υγιής άνθρωπος τις πρώτες φορές που ασκείται, σταδιακά θα μειώνεται για την ίδια άσκηση(π.χ περπάτημα συγκεκριμένης απόστασης).Κατά την άσκηση, λοιπόν, προσαρμόζεται σιγά-σιγά ο οργανισμός με μείωση της αναπνευστικής προσπάθειας και κατά συνέπεια μεγαλύτερη αντοχή.

Οι καπνιστές που θα αποφασίσουν να διακόψουν το κάπνισμα θα παρατηρήσουν σημαντική διαφορά στην αντοχή τους κατά την άσκηση, μόλις με το πέρας δύο εβδομάδων από την οριστική διακοπή. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι τα άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, που μετά από επίπονη άσκηση εμφανίζουν βήχα, οφείλουν να επισκεφθούν πνευμονολόγο. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να διαγνωσθεί ΄Άσθμα κοπώσεως ή ασκήσεως΄΄, δηλάδη τα άτομα αυτά εμφανίζουν άσθμα κατά την άσκηση και πρέπει να λάβουν τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες.

Σε περιπτώσεις ασθενών με αναπνευστική νόσο η άσκηση μπορεί επίσης να δράσει ευεργετικά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έτσι στους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα άσκησης στα οποία εκπαιδεύονται από τον πνευμονολόγο και το φυσιοθεραπευτή τους, αναλόγως το στάδιο της νόσου.

Οι ασθενείς με Άσθμα μπορούν να ασκηθούν στο επίπεδο που ασκείται ο υγιής, αρκεί η νόσος τους να ελέγχεται πλήρως. Πολλοί αθλητές και μάλιστα ολυμπιονίκες(κολύμβηση κ.α) έχουν άσθμα, αλλά με τη φροντίδα και την επίβλεψη του ιατρού τους έφθασαν στην υψηλότερη διάκριση. Καλό είναι να προηγείται ένας καρδιολογικός και πνευμονολογικός έλεγχος σε όλα τα άτομα που επιθυμούν να ασκούνται, πλέον τακτικά.

Περπατήστε, τρέξτε στο μέτρο που μπορείτε, κάνετε κολύμβηση, όσο χρόνο μπορεί να διαθέσει ο καθένας. Το όφελος είναι μεγάλο για τον εαυτό σας. Καλή αρχή!