Aν υποφέρετε κι εσείς Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο Ιούλιο, όπως εκατομμύρια άλλοι συνάνθρωποί μας από ενοχλητικά συμπτώματα ,όπως συνάχι φτέρνισμα,δάκρυα ,φαγούρα και κοκκίνισμα των ματιών, φαγούρα στη μύτη ,τα αυτιά , τον ουρανίσκο και το λαιμό, βήχα ,δύσπνοια κ.α. τα οποία οφείλονται κυρίως στη γύρη των ανθισμένων δέντρων και άλλων φυτών τότε θα πρέπει να συναντήσετε έναν ειδικό  ιατρό. Θα αναφερθούμε για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες: τους παράγοντες ου τις προκαλούν, τα συμπτώματα τους, τα προβλήματα και τις επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσουν, αλλά και τους τρόπους που υπάρχουν για να τις αντιμετωπίσετε.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι:

Η αλλεργική ρινίτιδα. Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι συνάχι , φαγούρα και μπούκωμα στη  μύτη κατ επέκταση πονοκέφαλος. Πολύ πιθανό είναι κάποια στιγμή το μπούκωμα να γίνει μόνιμο(πλήρης ρινική απόφραξη) και να προκαλέσει αν δεν αντιμετωπιστεί  έγκαιρα και σωστά ακόμη κι επιπλοκές ,όπως η ιγμορίτιδα ή η ωτίτιδα.

Η αλλεργική  επιπεφυκίτιδα. Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι αυτά της αλλεργικής   με προβλήματα στα μάτια όπως κοκκίνισμα , φαγούρα στα μάτια και δάκρυα που δεν σταματούν.

Το αλλεργικό άσθμα. Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος  ποικίλουν ανάλογα με το πόσο βαρύ είναι το. Μπορεί να εκδηλώνεται με έναν απλό συριγμό ή βράσιμο στο στήθος και να προκαλεί επεισόδιο δύσπνοιας από καιρό σε καιρό  (για παράδειγμα μια φόρα την εβδομάδα) ή απλώς έναν ανεξήγητο ξερόβηχα. Από την άλλη πλευρά , το αλλεργικό άσθμα μπορεί να είναι σοβαρότερο και να σας δημιουργεί μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή και παράλληλα έντονο βήχα.

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Ο κύριος υπαίτιος  για την εμφάνιση τους είναι η γύρη των ανθισμένων δέντρων και αγριόχορτων, η οποία την άνοιξη κυκλοφορεί συνέχεια στον αέρα. Ανάμεσά στους παράγοντες (αλλεργιογόνα) που ευθύνονται περισσότερο για τα ενοχλητικά  συμπτώματα από το αναπνευστικό που προκαλούν οι αλλεργίες αυτές είναι:

Η  γύρη από τα αγριοσιτηρά (γρασίδια ) και τα καλλιεργημένα δημητριακά, που ανθίζουν στα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Μαίου.

Η γύρη της ελιάς που ανθίζει από τα τέλη Απριλίου και το Μάιο.

Η γύρη του φυτού ελξίνη ή Perietaria ( γνωστό με τις ονομασίες αγριοβασιλικός, παρθενούλι, περδικάκι κ.α.) που ανθίζει από τον Μάρτιο εως και τα τέλη του Μαίου.

Οι μύκητες που πολλαπλασιάζονται λόγω της αυξημένης βλάστησης, υγρασίας και θερμοκρασίας.

Η εντυπωσιακή αύξηση των ακάρεων  και της οικιακής σκόνης και πάλι λόγω της μεγάλης αύξησης της υγρασίας και της θερμότητας.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ

Πρέπει να προσπαθήσετε να μειώσετε την έκθεσή σας  στους αλλεργιογόνους παράγοντες, που προέρχονται συνήθως από τα δέντρα και τα  λουλούδια. Οπότε θα πρέπει :

  • Να αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό , κυρίως όταν φυσάει ή έχει μεγάλη ηλιοφάνεια.
  • Να κρατάτε τα παράθυρα του σπιτιού σας και του αυτοκινήτου κλειστά.
  • Να αερίζεται το σπίτι σα το πρωί (εώς τις 09.00) και μετά να κλείνετε τα παράθυρα.
  • Να αποφεύγετε να αερίζετε τα κλινοσκεπάσματα σας
  • Να καθαρίζετε καλά το σπίτι ώστε να αποφεύγετε τη σκόνη και τα ακάρεα, που επιδεινώνουν την κατάστασή σας.
  • Να φοράτε τα γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού , ώστε να προστατεύετε τα μάτια σας, και κράνος όταν είστε σε μηχανή ώστε να μείνει κλειστή η δίοδος για τα αλλεργιογόνα από το στόμα και τη μύτη.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΝΟΧΟ

Για να ανακαλύψετε τι πυροδοτεί την αλλεργία σας θα πρέπει αν επισκεφθείτε ένα γιατρό που κάνει αλλεργικά TEST  , πνευμονολόγο ,αλλεργιολόγο ο οποίος θα σας πάρει ένα πλήρες ιστορικό και στη συνέχεια θα σας κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις. Η αρχική εξέταση γίνεται στο δέρμα όπου ο γιατρός θα σας τσιμπήσει επιφανειακά, ρίχνοντας 1 σταγόνα από τα διάφορα αλλεργιογόνα, ώστε να εντοπίσει σε ποιο έχετε ευαισθησία. Η αντίδραση που δημιουργείται μοιάζει με τσίμπημα κουνουπιού και ανάλογα με την ευαισθησία  σας μπορεί  να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη. Αν χρειαστεί μπορεί να σας συστήσει αιματολογικές εξετάσεις.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ:

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΝΑΧΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΚΙ ΟΧΙ ΙΩΣΗ;

H αλήθεια είναι πως τα συμπτώματα που παρουσιάζει η αλλεργική ρινίτιδα μοιάζουν αρκετά με αυτά του κοινού κρυολογήματος αφού και στις δύο περιπτώσεις τρέχει η μύτη σας , πονάει το κεφάλι , φτερνίζεστε , βήχετε και κάποιες φορές δακρύζουν τα μάτια σας.
Παρ΄όλα αυτά , συνήθως στην ίωση θα έχετε παράλληλα πυρετό , κακουχία και μυικούς πόνους, πράγμα που δεν συμβαίνει στις αλλεργίες.

Από την άλλη πλευρά το κοινό κρυολόγημα διαρκεί περίπου 4 ημέρες ενώ τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί να κρατήσουν βδομάδες αλλάζοντας  σε ένταση ,άλλες χωρίς να υποχωρούν.

ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ;

Ναι. Αιτία είναι η βρώμικη και επιθετική αστική γύρη, πάνω στην οποία έχουν δηλαδή, προσκολληθεί ατμοσφαιρικοί ρύποι που καταστρέφουν το προστατευτικό τοίχωμα των βρόγχων και έτσι διεισδύουν πιο εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα επιτείνοντας τα αλλεργικά συμπτώματα.

ΓΙΑΤΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ  ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ;

Οι αλλεργίες πράγματι αυξάνονται και θεωρείται ότι συμβάλλον σε αυτό η μο΄λυνση του περιβάλλοντος, η αυξημένη υγρασία , η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες, η έλλειψη  σωματικής άσκησης, καθώς και το γεγονός ότι ζούμε με όλο και περισσότερο στρες και σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα (χωρίς επαφή με ζώα) , που τελικά ευνοούν τις αλλεργίες, κυρίως στα παιδιά.

ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΩ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΜΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ (Π.Χ. ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ) ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ , ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΩ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Οι αλλεργίες παρουσιάζουν μια χρονιότητα , αλλά δεν είναι ποτέ σταθερή η ένταση τους. Κατά κανόνα έχουν εξάρσεις και υφέσεις , μπορεί δηλαδή για κάποια χρόνια να μην παρουσιάζετε  καθόλου συμπτώματα και μετά να ξαναρχίσουν.
πάντως , είναι μάλλον απίθανο να σταματήσουν ξαφνικά και τελείως οι αλλεργίες σας ιδιαίτερα εάν είστε νέος ενήλικας. Σπάνια βελτιώνονται, αλλά συνήθως επιδεινώνονται ή και επεκτείνονται (δηλαδή ενώ στην αρχή είχατε μόνο ρινίτιδα, με τον καιρό προστίθεται και άσθμα).Επίσης η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη βαρύτητα κάθε άνοιξης, δηλαδή από το αν η βροχή και η υγρασία έχουν οδηγήσει σε πρώιμη και πλούσια ανθοφορία.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ ΣΤΑ 40 ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ;

Ναι, αυτό είναι πιθανό, εφόσον έχετε κληρονομήσει την αλλεργική προδιάθεση από τους γονείς σας. Το διάστημα ευαισθητοποίησης σε ένα αλλεργιογόνο μπορεί να κυμαίνεται από 1 εως 50 χρόνια  διότι συμβάλλουν κι άλλοι παράγοντες , περιβαλλοντικοί και ενδογενείς (ιδιαίτερα ορμονικοί  και νευρογενείς)!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΙ ΜΗΝΕΣ;

Με την πάροδο των χρόνων είναι  δυνατό να παρουσιάσετε αλλεργικά συμπτώματα  ακόμη κι εκτός εποχής εάν εκτεθείτε σε επιβαρυντικούς παράγοντες όπως οι έντονες οσμές ( από καθαριστικά , κολόνιες ,βαφές , τσιγάρο ), η σκόνη , η υγρασία αλλά και ο ψυχρός αέρας.

ΜΠΟΡΕΙ  ΜΙΑ  ΑΝΟΙΞΙΑΤIΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ;

Αυτό είναι μάλλον απίθανο γιατί σε αλλεργικό σοκ οδηγούν συνήθως οι αλλεργίες που οφείλονται σε τρόφιμα, τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας  και φάρμακα. Η έντονη κρίση δύσπνοιας ή άσθματος είναι η πιο πιθανή επιπλοκή στις περιπτώσεις των αναπνευστικών αλλεργιών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ

Το αλλεργικό άσθμα είναι μια νόσος που αντιμετωπίζεται εύκολα.

Βασική προυπόθεση είναι η συμμόρφωση του ασθενή στις οδηγίες του ιατρού. Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη.

Η βάση της θεραπείας είναι τα βρογχοδιασταλτικά.

Τα πλεονεκτήματα των εισπνεόμενων είναι ότι  δρουν απευθείας στον πνεύμονα , έχουν μικρή ποσότητα δραστικής ουσίας και μηδενικές παρενέργειες.

Το εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά διακρίνονται σε 2  κατηγορίες:

  • Βρογχοδιασταλτικά μακράς δράσης
  • Βρογχοδιασταλτικά αντιφλεγμονώδη
  • Κορτικοειδή

ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑΣ

Αντισταμινικά που λαμβάνονται από το στόμα  μπορούν να σας βοηθήσουν στην ανακούφιση από το φτέρνισμα , τη φαγούρα , τη ρινική καταρροή και τα υγρά μάτια. Λαμβάνονται με σύσταση γιατρού.