Τι ονομάζουμε ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΝΟΙΩΝ κατά τον ύπνο;

1. Τι είναι το Σύνδρομο Απνοιών κατά τον Ύπνο;

Ορισμένα άτομα κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού ύπνου παρουσιάζουν, εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων, στένωση ή και πλήρη απόφραξη του φάρυγγα.

Αποτέλεσμα της απόφραξης είναι να συμβαίνουν παύσεις της αναπνοής που διαρκούν από 10 δευτερόλεπτα μέχρι και 2 λεπτά!

Τέτοιες παύσεις μπορεί να επαναλαμβάνονται συχνά, από 20 μέχρι 80 φορές την ώρα. Στη διάρκεια των παύσεων η οξυγόνωση του αίματος μειώνεται, ενώ ο εγκέφαλος «αφυπνίζεται».

Οι διαταραχές αυτές διαταράσσουν την «αρχιτεκτονική» του ύπνου, ο οποίος δεν είναι πλέον αναπαυτικός.

Το φαινόμενο αυτό που μπορεί να επαναλαμβάνεται πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας ονομάζεται Σύνδρομο Απνοιών κατά τον Ύπνο (ΣΑΥ).

Με τον καιρό, οι πάσχοντες από το ΣΑΥ μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα από άλλα όργανα όπως η καρδιά.

2. Μήπως πάσχω από ΣΑΥ;

Τα κύρια συμπτώματα που θέτουν την υποψία του ΣΑΥ είναι το έντονο ροχαλητό, συχνά με περιοδικές παύσεις της αναπνοής κατά τον ύπνο.

Οι πάσχοντες μπορεί να εμφανίζουν ανεξήγητη κόπωση την ώρα που ξυπνούν, πονοκέφαλο ή βαρύ κεφάλι το πρωί, ξηροστομία, δυσθυμία και επίμονη υπνηλία σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η συνεχής υπνηλία και η μειωμένη ενεργητικότητα ταλαιπωρούν τον ασθενή και έχουν επιπτώσεις στη φυσική και νοητική του υγεία. Ασθενείς με ΣΑΥ έχουν 12πλάσια συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Συχνά παρουσιάζουν υπέρταση καρδιακές αρρυθμίες και γενετήσια ανικανότητα.

Στην εμφάνιση του συνδρόμου μπορεί να συντελεί η σωματική διάπλαση του ατόμου. Έτσι, άτομα με παχυσαρκία ή με κοντό λαιμό ή με προβλήματα από τη γνάθο ή το φάρυγγα μπορεί να παρουσιάζουν συχνότερα ΣΑΥ.

Επίσης, παθήσεις του θυρεοειδούς ή των πνευμόνων- Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια- μπορεί να συνοδεύονται από διαταραχές της αναπνοής κατά τον ύπνο

.
3. Πόσο συχνό είναι το ΣΑΥ;

Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες και η συχνότητα του φτάνει το 10% του ενήλικου ανδρικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές ο μικρότερος μέσος όρος ζωής των αντρών σε σχέση με το μέσο όρο ζωής των γυναικών αποδίδεται ως ένα σημείο, στην προτίμηση του Συνδρόμου Απνοιών στον Ύπνο στους άντρες.

Το Σύνδρομο Απνοιών στον Ύπνο παρουσιάζεται συνήθως στα άτομα που ροχαλίζουν.

Χαρακτηρίζεται από επανειλημμένες διακοπές της αναπνοής που οφείλονται στην απόφραξη του κεντρικού δρόμου της αναπνοής που οδηγεί τον αέρα στους πνεύμονες (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας).