ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ  ΣΤΟ ΑΙΜΑ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ

5 σημάδια που μπορεί να μαρτυρούν έλλειψη οξυγόνου στο αίμα

 Αδυναμία ή ζαλάδα

Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα των μειωμένων επιπέδων οξυγόνου στο αίμα είναι η αίσθηση αδυναμίας ή η απότομη ζαλάδα. Οι περισσότεροι έχουμε νιώσει ζάλη όταν σηκωθούμε απότομα και μπορεί ακόμα και να βιώσουμε έλλειψη όρασης για ένα πολύ μικρό σύντομο χρονικό διάστημα. Εντούτοις, όσοι δεν έχουν αρκετό οξυγόνο στο αίμα τους συχνά το παθαίνουν αυτό σε καθημερινή βάση, κατά τη διάρκεια ακόμη και απαλών ή λίγο κουραστικών δραστηριοτήτων.

Οι μύες μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς οξυγόνο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά δεν μπορούν να διατηρηθούν επ’ αόριστον. Γι’ αυτό, τα χρόνια χαμηλά επίπεδα οξυγόνου θα προκαλέσουν μυϊκή αδυναμία. Και το πιο πιθανό είναι να μην πρόκειται για το μόνο σύμπτωμα· συχνά συνοδεύεται από εύκολο λαχάνιασμα. Καθώς το αίμα σας μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα σας, η αδυναμία και οι απότομες ζαλάδες αποτελούν σημάδι για το ότι το αίμα σας δεν κουβαλά αρκετό οξυγόνο σε όλα τα σημεία που πρέπει να πάει.

Κόπωση

Η χρόνια κόπωση είναι ένα βασικό σημάδι που μαρτυρά έλλειψη οξυγόνου στο αίμα. Υπάρχουν βέβαια διάφορες μορφές αίσθησης κούρασης, αλλά αυτή η κόπωση είναι χρόνια και ατελείωτη. Με τον καιρό, αναπτύσσονται χαμηλά επίπεδα στο αίμα, μια κατάσταση η οποία παραπέμπει σε υποξαιμία. Όταν αυτό συμβαίνει, νιώθετε κουρασμένοι. Είναι λογικό η κόπωση να έρχεται γρηγορότερα, όταν οι πνεύμονές σας δεν εισπνέουν και εκπνέουν επαρκώς τον αέρα.
Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι νιώθουν εξουθενωμένοι στη μέση της μέρας και η έλλειψη ύπνου συμβάλλει σε αυτό. Η κόπωση όμως που δεν έρχεται φυσιολογικά και επιμένει αρκετά μπορεί να αποτελεί σημάδι υποξαιμίας.

Ταχυκαρδίες

Το άγχος συχνά συνοδεύεται από ταχυκαρδίες. Αυτό είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι η καρδιά σας δουλεύει σκληρά για να στείλει το οξυγόνο σε όλα τα σημεία που χρειάζεται, επειδή δεν υπάρχει αρκετό. Αν δεν έχετε ποτέ βιώσει συμπτώματα άγχους και έχετε ξαφνικές ταχυκαρδίες χωρίς άγχος, μπορεί να οφείλεται σε χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα.

 Λαχάνιασμα- Δύσπνοια

Φυσικά, η έλλειψη οξυγόνου σημαίνει ότι έχετε δυσκολία στο να αναπνεύσετε. Όταν δυσκολεύεστε να εισπνεύσετε, το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του οξυγόνου στο αίμα. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αναφέρουν ότι λαχανιάζουν πολύ εύκολα, είτε εκτελούν κάποια δύσκολη δραστηριότητα, είτε όχι.

 

Πονοκέφαλος και σύγχυση

Έχετε ποτέ νιώσει ενόχληση στο κεφάλι σας, αφού έχετε κρατήσει την αναπνοή σας; Πολλοί άνθρωποι βιώνουν πονοκεφάλους και η ένταση ποικίλλει. Από μόνοι τους, οι πονοκέφαλοι δεν αποτελούν κάποιο σημάδι που να μαρτυρά έλλειψη οξυγόνου. Αλλά σε συνδυασμό με τη σύγχυση, τη ζαλάδα και την έλλειψη συγχρονισμού, οι πονοκέφαλοι μπορεί να δείχνουν ότι στο σώμα σας μάλλον δεν κυκλοφορεί αρκετό οξυγόνο.

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα αίματος και οξυγόνου για να λειτουργεί αποτελεσματικά, αλλά αν αυτός ο μηχανισμός αντιμετωπίζει πρόβλημα, τότε ο εγκέφαλός σας γνωρίζει άλλους τρόπους να παράγει την πίεση που χρειάζεται. Όταν το αίμα σας δεν περιέχει αρκετό οξυγόνο, είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε και να συγχρονίσετε το σώμα σας, οδηγώντας σε πονοκεφάλους και σύγχυση.

«Χωρίς αρκετό οξυγόνο στους πνεύμονες, τα όργανα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Ως αποτέλεσμα, τοξίνες συσσωρεύονται στο αίμα και προκαλούν αγγειακούς πονοκεφάλους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου ενεργοποιούν τη διεύρυνση των αγγείων και φέρνουν ημικρανίες.
Η έλλειψη οξυγόνου στο αίμα είναι ζήτημα ανησυχίας, επειδή συχνά αποτελεί την αιτία, ή προκαλείται, από άλλες ασθένειες. Ευτυχώς, η επίσκεψη στο γιατρό και οι κατάλληλες εξετάσεις θα σας βοηθήσουν να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος και να θεραπευτείτε.

Αν έχετε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, να  λάβεται  υπόψη , ότι μία από τις αιτίες είναι και η υποξαιμία – υποξυγοναιμία.

Κατάλληλη ειδικότητα να επισκεφθείτ,ε για τον έλεγχο αυτών των συμπτωμάτων είναι ο ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ.

Ο έλεγχός του οξυγόνου του αίματός, γίνεται πολύ απλά ,με ένα παλμικό οξύμετρο , που τοποθετείται σε ένα δάκτυλο των χεριών και αμέσως, έχουμε το αποτέλεσμα. 

Η φυσιολογική τιμή  του οξυγόνου στο αίμα κυμαίνεται από 92-100 %. 

Κάτω από 90 %, υπάρχει απόλυτη ένδειξη  χορήγησης οξυγόνου.

Μεταξύ 90-92 % , είναι  μία γκρίζα ζώνη και  ο προσδιορισμός του οξυγόνου στο αίμα γίνεται με λήψη αρτηριακού αίματος  και προσδιορισμός των αερίων  του αίματος, του οξυγόνου (pO2) και του διοξειδίου του άνθρακά ( pCO2)