Παγκόσμια ημέρα No tobacco day 31 Μαΐου 

Η 31 Μαΐου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος .

Δυστυχώς λίγοι  γνωρίζουν την συνολική  επίδραση του τσιγάρου στον οργανισμό.

Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία των ανθρώπων και των  καπνιστών έχει μια γενική και συνήθως ασαφή αντίληψη των κινδύνων για την υγεία που προκαλούνται από το κάπνισμα. Η ξεκάθαρη ενημέρωση έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον περιορισμό του καπνίσματος. Για παράδειγμα, οι επιπτώσεις του καπνίσματος στη καρδιά και στα αγγεία είναι λιγότερο γνωστές από τις επιπτώσεις στον πνεύμονα και από τον κίνδυνο για καρκίνο. Λιγότερο ακόμα γνωστές είναι οι παρενέργειες στο δέρμα, στα δόντια, στην διάθεση, στον μεταβολισμό και στην ερωτική ζωή.

Αλλά ακόμα κι αν κάποιος είναι ενήμερος για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία του, είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζει το μέγεθος του κινδύνου, δηλαδή την πραγματική απειλή με αριθμούς.  Η επίγνωση του κινδύνου υπολογισμένη με αριθμούς δημιουργεί ισχυρό κίνητρο για να κόψει κανείς το κάπνισμα.

Οι καπνιστές παθαίνουν 4-5 φορές συχνότερα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τους μη καπνιστές.  Οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μη φτάσουν τα 70 χρόνια σε σχέση με τους μη καπνιστές  Η νικοτίνη προκαλεί εθισμό ίσο με εκείνον της ηρωίνης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για ένα άτομο ηλικίας 25 ετών, η κατανάλωση ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα θα μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά 4,6 έτη, ενώ σε έναν καπνιστή 2 πακέτων την ημέρα, το προσδόκιμο επιβίωσης θα μειωθεί κατά 8,3 έτη.

Το κάπνισμα αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου και ευθύνεται για περίπου το 30% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο.

Ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές θα πεθάνει πρόωρα εξ αιτίας του καπνίσματος και οι μισοί από αυτούς σε μέση ηλικία. Οι περισσότεροι πεθαίνουν από μία εκ των τριών ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα) και οι χρόνιες καρδιακές παθήσεις.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κόψει κανείς το κάπνισμα ; 

Το κόψιμο του καπνίσματος είναι για πολλούς καπνιστές πολύ δύσκολο.  Οι περισσότεροι το αποδίδουν στην καθημερινή συνήθεια και συχνά διαφεύγει η πραγματικότητα, δηλαδή η εξαιρετικά εθιστική δράση της νικοτίνης.  Ο εθισμός και η φαρμακευτική εξάρτηση αποτελούν το νούμερο ένα εμπόδιο στην διακοπή καπνίσματος για τους περισσότερους καπνιστές. 

Υπάρχει λύση όταν κάποιος δυσκολεύεται να απαλλαγεί από την συνήθεια του καπνίσματος ;

Συμβουλευτείτε ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος. Ο ειδικός γιατρός θα σας εξηγήσει τις δικές σας ιδιαιτερότητες και πως μπορεί το κάπνισμα  να επηρεάσει ειδικά εσάς.  Θα σας προτείνει λύσεις  εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες στις δικές σας ανάγκες.  Ο γιατρός θα είναι κοντά σας στην διάρκεια της προσπάθειάς σας και θα σας συμβουλεύει κατάλληλα.

Η ιατρική βοήθεια είναι αποδειγμένα με αριθμούς εξαιρετικά αποτελεσματική στη  διακοπή του καπνίσματος, γι’ αυτό μην διστάζετε και μην χάνετε χρόνο. Ζητήστε βοήθεια και να είστε σίγουροι ότι θα καταφέρετε να δώσετε νέα πνοή στην ζωή σας.

Μεταξύ  των προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος αυτών είναι   φαρμακευτική αγωγή και ο βελονισμός