Σύνδρομο απνοιών. Το σύνδρομο του ροχαλητού
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΝΟΙΩΝ – ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΡΟΓΧΑΛΗΤΟΥ
Ένα υψηλό ποσοστό ενηλίκων ανδρών και γυναικών εμφανίζει το σύνδρομο του ρογχαλητού – σύνδρομο απνοιών στον ύπνο. Εμφαίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ των ανδρών.
Ένα 15-20 % του ενηλίκων στη χώρα μας εμφανίζουν το σύνδρομο άπνοιας ύπνου, μια υποεκτιμημένη κλινική κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις. Κι αυτό γιατί οι πάσχοντες παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα να εμπλακούν σε ατυχήματα λόγω της υπνηλίας που τη συνοδεύει, παρουσιάζουν γνωσιακές διαταραχές (έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης κτλ), και αναπτύσσουν καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η θεραπεία του συνδρόμου βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων και μπορεί ακόμα και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση άλλων παθήσεων όπως η υπέρταση.
Το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο, θα έχει αυξητική τάση στους άνδρες ηλικίας 40 έως 60 ετών έως το 2050, καθώς σχετίζεται με την αύξηση της παχυσαρκίας, αλλά και άλλους παράγοντες.
Το προφίλ του πάσχοντος είναι άνδρας, μέσης ηλικίας, παχύσαρκος.
Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ανατομία της γνάθου, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ηρεμιστικών χαπιών, αλλά και γενετικοί παράγοντες.
«Το ροχαλητό και η υπνηλία είναι αυτά που θα βάλουν την έντονη κλινική υπόνοια ότι το άτομο έχει το συγκεκριμένο σύνδρομο». Το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής, μειωμένη οξυγόνωση κατά τη διάρκεια του ύπνου και συνεχείς αφυπνίσεις, που συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές από τους ασθενείς.
Τα βασικά συμπτώματα στον ύπνο είναι το ροχαλητό, το αίσθημα πνιγμονής, η νυκτουρία, οι εφιάλτες, οι αφυπνίσεις και τα τινάγματα και η υπερβολική εφίδρωση. Αντίστοιχα, όταν ο πάσχων δεν κοιμάται, συνήθως παρουσιάζει ημερήσια συμπτώματα με υπνηλία, χρόνια κόπωση, γνωσιακές διαταραχές, κατάθλιψη, σεξουαλικές διαταραχές, μεταβολές χαρακτήρα με έντονο εκνευρισμό και πονοκέφαλο.
Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται από πνευμονολόγο με φυσική εξέταση, έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας- σπιρομέτρηση και πολυκαταγραφική μελέτης ύπνου, η οποία αφορά την ταυτόχρονη καταγραφή και ανάλυση διαφόρων παραμέτρων κατά τη διάρκεια του ύπνου του πάσχοντος. Η μελέτη ύπνου μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο σπίτι.
Μετά την εξέταση γίνεται αξιολόγηση της βαρύτητας του συνδρόμου, ανάλογα με τον αριθμό των επεισοδίων διακοπής της αναπνοής, που στις σοβαρές περιπτώσεις είναι περισσότερα από 30 την ώρα.
Η θεραπεία αφορά από απώλεια βάρους, διακοπή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ και αλλαγή της θέσης σώματος στον ύπνο, έως χρήση συσκευής μηχανικού αερισμού, που είναι και η πιο συχνά προτεινόμενη μέθοδος.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!