ΧΡΟΝΙΟΣ-ΠΟΝΟΣ-ΚΑΙ-ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Χρόνιος πόνος και Βελονισμός

ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Χρόνιος χαρακτηρίζεται ο πόνος που έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών μηνών. Θεωρείται ότι μετά το πέρας του διαστήματος αυτού, ο πόνος παύει να είναι προστατευτικός, αλλά, λόγω της επιμονής της αρχικής βλάβης/φλεγμονής, έχει διαμορφωθεί ένα χημικό περιβάλλον που, πλέον, τον τροφοδοτεί.

Ένας φαύλος κύκλος πόνου που αυτοσυντηρείται. Πόνος – φλεγμονή – μυϊκός σπασμός – περισσότερος πόνος. Το φαινόμενο αυτό δεν λαμβάνει χώρα αποκλειστικά και μόνο στη στην περιφέρεια, στην περιοχή δηλαδή απ’όπου, αρχικά προέρχεται ο πόνος , αλλά κεντρικοποιείται και τελικά απασχολεί νευρικά κυκλώματα στον στο νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Η θεωρία της πλαστικότητας, δηλαδή της δυνατότητας του νευρικού συστήματος να αλλάζει, ανάλογα με τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον, εξηγεί ένα μέρος της φυσιολογίας του χρόνιου πόνου.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ικανοποιητικές και επαρκείς θεραπείες, ώστε να σταματήσουμε έγκαιρα αυτόν τον αυτό-τροφοδοτούμενο μηχανισμό πόνου. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Η υποστήριξη στην οξεία φάση, ώστε ο πόνος να μην γίνει ποτέ χρόνιος και το προηγούμενο σενάριο να μην «παιχτεί» ποτέ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *